ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕ ΤΗ ΣΟΔΘ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ Α.Π.Θ.



Τετάρτη 4 Απριλίου 2018
Ώρα: 21:00
Αίθουσα Tελετών Α.Π.Θ.

είσοδος ελεύθερη



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

 Γκ. Φρ. Χέντελ: Κοντσέρτο γκρόσσο έργο 6, αρ. 4
 Β. Α. Μότσαρτ:  Άβε Βέρουμ Κόρπους KV 618
 Τζ. Μπ. Περγκολέζι: Στάμπατ Μάτερ


Διεύθυνση Ορχήστρας: Χάρης Ηλιάδης
Διδασκαλία Χορωδίας: Μαρία – Έμμα Μελιγκοπούλου
Σολίστ: Κ. Νικολιδάκη, Εμ. Ορφανουδάκη, Α. Προκοπά, Α. Σαχπαζίδης, Ν. Παυλίδου, Ε. Χατζηβασιλείου,  Δ. Κελεσίδου
Χορωδία Ι.Ν.Κυρίλλου και Μεθοδίου
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης





Χορωδία Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης

Χορωδία               
Ιδρύθηκε το 1992 από τη σημερινή της Διευθύντρια, Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου. Λειτουργεί σε έξι τμήματα: Προχορωδία Ι & ΙΙ, Παιδικές Χορωδίες Ι & ΙΙ, Φωνητικό Σύνολο και Νεανική Χορωδία, στα οποία συμμετέχουν πάνω από 250 χορωδοί, ηλικίας 6 – 25 ετών.Εκτός από την Ελλάδα, η Χορωδία έχει εμφανιστεί σε Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Αγγλία, Τσεχία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Ισπανία, Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Nότια Αφρική, Καναδά κ.λπ. Το 2016 ήταν Προσκεκλημένη Χορωδία του Europäisches Jugendchor Festival στο Basel της Ελβετίας ως επίσημη εκπρόσωπος της Ελλάδας, ενώ το 2014, στη δεύτερη περιοδεία της στη Νότια Αφρική, εμφανίστηκε προσκεκλημένη του Stellenbosch University στην περίφημη σάλα Labrecht Hall. Το 2009 και 2012 πραγματοποίησε δύο περιοδείες στον Καναδά, προσκεκλημένη του Loto-Québec Festival, και έδωσε συναυλίες σε Québec, Toronto, Trois-Rivières, London Ontario, Laval και Montreal. Τον Ιούνιο του 2017 έχει προσκληθεί σε περιοδεία σε 3 πολιτείες των Η.Π.Α. και θα εμφανιστεί στο Carnegie Hall με την National Children & Youth Choir των Η.Π.Α.Έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται η απόκτηση Χρυσών Μεταλλίων στο “5th Brahms International Choir Festival” (2007), το “10th International Festival Moscow Sounds” (2008) και το “5th Loto-Québec Choir Festival” στον Καναδά (2009). Τον Απρίλιο του 2011 απέσπασε δύο Χρυσά Μετάλλια (“Category Winner”) στο “9th Venezia in Musica, International Choir Competition and Festival”, στην Ιταλία.Συνεργάζεται τακτικά με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει συμπράξει με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Όπερα Θεσσαλονίκης και έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών (2006).Η Παιδική Χορωδία συνεργάζεται με τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Διεύθυνσης Παιδικής – Νεανικής και Σχολικής Χορωδίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διδακτικής της Μουσικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.Τη Χορωδία συνοδεύουν οι διακεκριμένοι πιανίστες ο Νίκος Ζαφρανάς, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (Φωνητικό Σύνολο και Νεανική Χορωδία) και Φανή Καραγιάννη, καθηγήτρια πιάνου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (Παιδικές Χορωδίες).Από το

Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου

Διεύθυνση Χορωδίας           
Είναι Διδάκτορας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος από το Boston University στη Διεύθυνση Χορωδίας. Είναι επίσης, Πτυχιούχος της Νομικής του Α.Π.Θ. Διδάσκει Χορωδία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Διεύθυνση Χορωδίας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Έχει στο ενεργητικό της εκατοντάδες συναυλίες σε Ελλάδα, Αγγλία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία, Γερμανία, Τσεχία, Ιταλία, Ελβετία, Ουγγαρία, Ισπανία, Βουλγαρία, Κίνα, Σιγκαπούρη, Ν. Αφρική, Αίγυπτο, Τουρκία, Ρωσία, Ισραήλ, Καναδά και Η.Π.Α. Είναι μέλος του National Music Honor Society (USA), του International Federation for Choral Music και Artistic Advisor της Interkultur. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου των World Choir Games και διατελεί κριτής σε φεστιβάλ στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Είναι Artistic Advisor και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής των διεθνών φεστιβάλ της Interkultur στην Ελλάδα και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ «Ελεγεία». Από το 2016 έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Συνεργάζεται τακτικά με τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλους μουσικούς οργανισμούς της χώρας.
Τα βιβλία της Εισαγωγή στην Τέχνη της Χορωδιακής Πράξης, Χορωδιακά Έργα Ελλήνων Συνθετών για Όμοιες Φωνές και Χριστουγεννιάτικα Χορωδιακά Έργα για Όμοιες Φωνές, κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαγρηγορίου Νάκας - Αθήνα. 2013 τα Τμήματα της Προχορωδίας διευθύνει η Γλυκερία Ροηλίδη.


Χάρης Ηλιάδης

Διεύθυνση Ορχήστρας                           
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης “Mozarteum” στο Salzburg της Αυστρίας (τάξη Διεύθυνσης Ορχήστρας των Michael Gielen και Dennis Russell Davies), από όπου αποφοίτησε με το Δίπλωμα Μαέστρου και τον Ακαδημαϊκό Τίτλο “Magister Artium” το 1997.
Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας, όπου τιμήθηκε μετά από ψηφοφορία των μελών της Ορχήστρας με το “Βραβείο Προωθήσεως Νέων Μαέστρων” της Φιλαρμονικής, στο οποίο περιελήφθη μία πρόσκληση για μία συναυλία με την Ορχήστρα.
Από το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο Φεστιβάλ των “Δημητρίων” της Θεσσαλονίκης, την εναρκτήρια συναυλία του οποίου έχει διευθύνει το 2006, το 2007 και το 2010. Ως Φιλοξενούμενος Μαέστρος έχει επίσης συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πάζαρτζικ, της Βράτσα και του Βίντιν (Βουλγαρία), τη Συμφωνική Ορχήστρα του Bacău (Ρουμανία), τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νυρεμβέργης, τη Filharmonia Sudecka – Wałbrzych (Πολωνία), τη Συμφωνική Ορχήστρα του Dnipropetrovsk και την Ορχήστρα της Όπερας του Χάρκοβο (Ουκρανία) και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστ όπως οι Cheryll Studer, Paul Badura - Skoda, Δημήτρης Σγούρος, Κώστας Κoτσιώλης κ.α.
Από τον Ιούνιο του 2001 κατέχει τη θέση του Αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της Ορχήστρας, έχει οργανώσει και εμφανίσεις της σε άλλες πόλεις (Ξάνθη, Σέρρες, Βέροια, Βεργίνα, Φλώρινα, Καστοριά, Βόλο).
Τον Φεβρουάριο του 2007 διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία την οπερέτα του J. Strauss, Die Fledermaus, στο Θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης, παράσταση χωρίς δοκιμή).
Τον Αύγουστο του 2009 βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο της Συμφωνικής Ορχήστρας “Duna” στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2009.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΟΔΘ ΣΤΙΣ 21-3-2018 ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΟΔΘ ΜΕ ΤΟΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διπλωματικές Εξετάσεις Διεύθυνσης Ορχήστρας με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης!