Η ΣΟΔΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - Η ΣΟΔΘ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ MOYSA .Ο.Μ.Μ.Θ. - ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΕΘ-HELEXPO


08 Ιουνίου 2016

Τετ     21:00  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€, 8€ (μαθητικό - φοιτητικό - κάρτα ανεργίας)


Εμφανίζονται δύο μουσικοί από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Διαβατών:
Diyar Üren σάζι, τραγούδι
Heven Kello τραγούδι
Συμμετέχει:
Θεόφιλος Ματθαίου κιθάρα


Μέρος Α'
Gustav Mahler: Adagietto από τη Συμφωνία Αρ. 5
Ernest Chausson: Poème, Έργο 25, για βιολί και ορχήστρα
                               Αναστασία Βαϊνά   βιολί
Μέρος Β'
Wolfgang Amadeus Mozart: Συμφωνία Αρ. 40 σε Σολ ελάσσονα, KV 550
Στις 8 Ιουνίου δείχνουμε αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, διαθέτοντας τα έσοδα της συναυλίας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας των Διαβατών.
Στη δεύτερη συνεργασία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της MOYSA, θα παρουσιαστούν συμφωνικά έργα των Mozart, Mahler και Chausson, υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου Έλληνα Μαέστρου, Μίλτου Λογιάδη. Σολίστ, η νεαρή βιολονίστα Αναστασία Βαϊνά.
Στο Adagietto του Mahler, θα προβάλλεται παράλληλα το φωτογραφικό πρότζεκτ με τίτλο Borders Kill του σπουδαίου Έλληνα φωτογράφου, Νίκου Πηλού. Το πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε Αθήνας και η επιμέλεια της προβολής έγινε σε συνεργασία με το Paradox.

Αναστασία Βαϊνά Βιολί

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης 
MOYSA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης 

Μίλτος Λογιάδης Διεύθυνση Ορχήστρας

Φωτογραφίες Νίκος Πηλός
Επιμέλεια προβολής Paradox

Αναστασία Βαϊνά

Βιολί

Η Αναστασία Βαϊνά, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1997, πήρε τα πρώτα μαθήματα Βιολιού σε ηλικία 6 ετών. Αφού έλαβε το Δίπλωμά της από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με βαθμό Άριστα 10 Παμψηφεί και Α' Βραβείο (τάξη του καθηγητή Όμηρου Γιαβρούμη), συνεχίζει της σπουδές της στη Royal Academy of Music του Λονδίνου (τάξη του Richard Deakin) και είναι υπότροφος της “ATHENA Scholarship”.
Από το 2013 είναι μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO), έχoντας συμμετάσχει σε πλήθος περιοδειών και συναυλιών της Ορχήστρας στους σημαντικότερους χώρους συναυλιών της Ευρώπης, υπό τη διεύθυνση των Vladimir Ashkenazy, Vasily Petrenko, Gianandrea Noseda, Xian Zhang, Krzysztof Urbański κ.α.
Η Αναστασία έχει και παλαιότερα εμφανιστεί δύο φορές ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Έχει κερδίσει πολλούς διεθνείς και τοπικούς διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Μουσικού Διαγωνισμού “The Muse” (Σαντορίνη, 2013).
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Zakhar Bron, Maxim Vengerov, Marina Kesselman, Midori Gotõ, Ivry Gitlis, Bohuslav Matoušek, Gidon Kremer κ.α. και έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) το 2013, στο πλαίσιο της προώθησης νέων καλλιτεχνών.

Μίλτος Λογιάδης

Διεύθυνση Ορχήστρας

Γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε Θεωρητικά και Πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και Χαλανδρίου, αποσπώντας Α' Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επίδοσης. Με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, συνέχισε τις σπουδές του με καθηγητές τους Fritz Schieri, Max Frey και Hermann Michael στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ' όπου αποφοίτησε με Διπλώματα Διεύθυνσης Χορωδίας και Ορχήστρας και Δίπλωμα Meisterklasse, επιτυγχάνοντας τον υψηλότερο βαθμό που είχε δοθεί ποτέ από την Ακαδημία.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διορίστηκε επίκουρος καθηγητής στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, ενώ παράλληλα ανέλαβε τη διεύθυνση της Χορωδίας των Μαδριγαλιστών καθώς και τη διεύθυνση της Χορωδίας και της Ορχήστρας της Καθολικής Κοινότητας του Πανεπιστημίου (KHG). Στη συνέχεια και επί δύο χρόνια, εργάστηκε ως Μόνιμος Μαέστρος στην Όπερα του Ulm.
Το 1992 επέστρεψε στην Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι για να συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες και παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει πραγματοποιήσει σημαντικές πρώτες πανελλήνιες εκτελέσεις έργων Eλλήνων και ξένων συνθετών, όπως την πρώτη πανελλήνια εκτέλεση της όπερας του Claude Debussy, Pelléas et Mélisande, το λαïκό μπαλέτο Η Θάλασσα του Νίκου Σκαλκώτα, το συμφωνικό έργο The Planets του Gustav Holst, τη Συμφωνία Turangalîla του Olivier Messiaen, τα έργα Atmosphères και Lontano του György Ligeti, αφιέρωμα με έργα του Witold Lutosławski, την όπερα Thaïs του Jules Massenet, αλλά και πολλά άλλα σημαντικά έργα του εικοστού αιώνα.
Η δισκογραφία του περιλαμβάνει έργα των Νίκου Σκαλκώτα, Ιάννη Ξενάκη, Γιάννη Χρήστου, Πέτρου Πετρίδη, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Ástor Piazzolla, Mάνου Xατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου Κουρουπού και άλλων Ελλήνων και ξένων συνθετών.
Εκτός από την Ορχήστρα των Χρωμάτων, έχει διευθύνει επίσης τις: Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, Ορχήστρα της Όπερας του Αμβούργου, Ορχήστρα της Βασιλικής Όπερας της Δανίας, Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου, Ορχήστρα της Όπερας της Σόφιας, Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης,  Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής κ.α.
Ηχογράφησε για λογαριασμό του “Αθήνα 2004” το μεγαλύτερο μέρος των μουσικών έργων που παρουσιάστηκαν στις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και συμμετείχε στις Τελετές διευθύνοντας τον Ολυμπιακό Ύμνο του Σπύρου Σαμάρα.
Είναι καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο μάθημα της Διεύθυνσης Ορχήστρας.

MOYSA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η MOYSA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε από τον ΟΜΜΘ τον Μάρτιο του 2015, με δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”. Αποτελεί μία κοινότητα νέων μουσικών από τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 80 μέλη.
Σκοπός της MOYSA είναι η περαιτέρω εκπαίδευση των μελών της στην ορχηστρική τέχνη και σε άλλους συναφείς τομείς, η υποστήριξη της καλλιτεχνικής εξέλιξής τους μέσα από διεθνείς συνεργασίες καθώς και η ενδυνάμωση της κοινωνικής ευαισθησίας, μέσω της μουσικής. Την προσπάθεια αυτή υποστηρίζει ουσιαστικά και πολύπλευρα η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΟΝΕΕ), που αποτελεί στενό συνεργάτη του ΟΜΜΘ.
Η πρώτη εμφάνιση της MOYSA σε συνεργασία με την ΟΝΕΕ έλαβε χώρα στις 19 Απριλίου του 2015 στην Αίθουσα Φίλων του ΜΜΘ, υπό τη διεύθυνση του νεαρού, ανερχόμενου Βραζιλιάνου Μαέστρου, Yuri Azevedo. Η τεράστια επιτυχία της πρώτης αυτής διεθνούς συνεργασίας αποτέλεσε προάγγελο μίας πολλά υποσχόμενης δημιουργικής πορείας για την Ορχήστρα. Μέσα σε διάστημα 30 μόλις ημερών, το λαμπρό αυτό ορχηστρικό σχήμα από επίλεκτους, νέους ταλαντούχους μουσικούς, έχει ήδη συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση καταξιωμένων Μαέστρων όπως οι Dariusz Mikulski και Γεώργιος Βράνος και έχει εμφανίσει σχήματα μουσικής δωματίου σε σχολεία περιφερειακών δήμων της Θεσσαλονίκης.
Μετά από την εμφάνιση μικρού συνόλου εγχόρδων στο “4ο Ετήσιο Συνέδριο για την Κοινωφελή Δράση” που διοργάνωσε το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” στην Αθήνα, η Ορχήστρα προγραμματίζει περαιτέρω εμφανίσεις στη Μαγνησία, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, συναυλίες και εκπαιδευτικά σεμινάρια στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και μουσικές επισκέψεις στο εξωτερικό.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, Αρχιμουσικός της Ορχήστρας ήταν η διεθνής Ελληνίδα μαέστρος και πιανίστα, Ζωή Ζενιώδη. Από τον Ιανουάριο 2016, την τακτική προετοιμασία της MOYSA ανέλαβε ο Βοηθός Αρχιμουσικού, Θοδωρής Παπαδημητρίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΟΔΘ ΣΤΙΣ 21-3-2018 ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΟΔΘ ΜΕ ΤΟΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διπλωματικές Εξετάσεις Διεύθυνσης Ορχήστρας με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης!