Η ΣΟΔΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΟΔΘ Ο.Μ.Μ.Θ. - ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



21 Οκτωβρίου 2015
Τετ     21:00  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 8€ (μαθητικό - φοιτητικό - κάτοχοι κάρτας ανεργίας)

Α' Μέρος
Κωνσταντίνος Γρηγορίου: Lake of Mist
Camille Saint-Saëns: Κοντσέρτο για τσέλο και ορχήστρα Αρ. 1 σε Λα ελάσσονα, Έργο 33
                                    Δημήτρης Πάτρας   βιολοντσέλο
Β' Μέρος
Felix Mendelssohn Bartholdy: Συμφωνία Αρ. 4 σε Λα μείζοναΈργο 90, Ιταλική

Δημήτρης Πάτρας Βιολοντσέλο
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης 
Νικόλαος Χαλιάσας Διεύθυνση Ορχήστρας


Δημήτρης Πάτρας

Βιολοντσέλο

Ο Δημήτρης Πάτρας, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές της γενιάς του. Αφού ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο βιολοντσέλο κοντά σε διακεκριμένους σολίστ και παιδαγωγούς όπως οι Friedrich-Jürgen Sellheim (Ανόβερο, Γερμανία) και André Νavarra (Βιέννη, Αυστρία), ξεκίνησε την καριέρα του με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης.
Το ρεπερτόριό του καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μουσικών δημιουργιών, από το μπαρόκ μέχρι τα τελευταία έργα των σημαντικότερων συνθετών της εποχής μας, μερικά από τα οποία έχουν γραφτεί ειδικά γι' αυτόν. Εκτός από τις πολυάριθμες εμφανίσεις του σε συναυλίες ατομικές, μουσικής δωματίου αλλά και ως σολίστ με μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες, ο Δημήτρης Πάτρας έχει επίσης συμμετάσχει ως σολίστ βιολοντσέλου σε παραστάσεις σύγχρονου θεάτρου, σύγχρονου χορού και σε multi-media performances.
Επί δεκαπενταετία διετέλεσε Α' Κορυφαίος σόλο βιολοντσελίστας στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα με τις εμφανίσεις, η αγάπη για την τέχνη του τον οδήγησε στη διδασκαλία. Δίδαξε σε πολυάριθμα διεθνή master classes σε όλο τον κόσμο, είναι Υπεύθυνος του Τμήματος Βιολοντσέλου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και τα τελευταία δώδεκα χρόνια είναι καθηγητής βιολοντσέλου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Έχει ιδρύσει το Σύνολο Βιολοντσέλων “Violoncellissimo”, το οποίο αποτελείται από 30 και πλέον τσελίστες -όλοι τους απόφοιτοι της τάξης του-, θέλοντας να αναδείξει τις ανεξάντλητες ηχητικές δυνατότητες έκφρασης του οργάνου. Για το Σύνολο έχουν ήδη γραφτεί έργα από σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, που παρουσιάζονται με μεγάλη επιτυχία.

Νικόλαος Χαλιάσας

Διεύθυνση Ορχήστρας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Μελέτησε Βιολί με τον Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών και το 1989 πήρε Δίπλωμα με Άριστα Παμψηφεί και Βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές του στη Royal Academy of Music του Λονδίνου με τον Howard Davis από όπου αποφοίτησε το 1990 με Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών και στη συνέχεια, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, φοίτησε στο Royal College of Music του Λονδίνου (τάξη Grigori Zhislin) από όπου, το 1992, έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σολίστ ARCM.
Την ίδια περίοδο παρακολούθησε μαθήματα Διεύθυνσης Ορχήστρας στο Royal College of Music του Λονδίνου με τον John Forster, καθώς επίσης και με τον Bernard Keefe. Συνέχισε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Trinity College of Music του Λονδίνου με τον Peter Stark, λαμβάνοντας Δίπλωμα το 1999. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με τον Jorma Panula.
Έχει εμφανιστεί ως Μαέστρος με αρκετές ορχήστρες στην Αγγλία.
Από το 2000 ίδρυσε και διευθύνει την Ορχήστρα Intrarti (δημιουργήθηκε με επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης), με την οποία έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, συμπράττοντας με κορυφαίους σολίστ όπως οι Δημήτρης Σγούρος, Τάτσης Αποστολίδης, Γιώργος Δεμερτζής, Γιώργος Πέτρου, Τζένη Δριβάλα και πολλοί άλλοι και αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια και κριτικές. Με την ίδια Ορχήστρα οργανώνει ταυτόχρονα δεκάδες εκπαιδευτικών παρουσιάσεων σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, φέρνοντας έτσι σε άμεση επαφή τα παιδιά με την ορχήστρα και τα όργανα που την αποτελούν.
Έχει διευθύνει επανειλημμένα τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κύπρου, την Thüringer Symphoniker, την Ορχήστρα Δωματίου Musica Vitae του Växjö της Σουηδίας, την Astana Symphony Orchestra του Καζακστάν, την Ορχήστρα Δωματίου της Κοπεγχάγης, τις Συμφωνικές Ορχήστρες της ΕΡΤ, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.α.
Τα Χριστούγεννα του 2005 παρουσίασε στο ΜΜΑ με την Ορχήστρα Ιntrarti και σε σκηνοθεσία του Michael Hampe, την όπερα του MozartDie Zauberflöte.
Από το 2012 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής “Συμφωνία” Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΟΔΘ ΜΕ ΤΟΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ΣΟΔΘ ΣΤΙΣ 21-3-2018 ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διπλωματικές Εξετάσεις Διεύθυνσης Ορχήστρας με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης!