"ΒΑΛΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ STRAUSS..." 30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο.Μ.Μ.Θ. - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ & ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


  • 30 Δεκεμβρίου 2017 
    Σαβ     21:00  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)

  • Το βαλς έχει συνδεθεί με τη χάρη, την ομορφιά και την ελαφράδα, με τις λαμπρές αίθουσες χορού, με τη χαρά και την αισιοδοξία που μας διακατέχουν στο κατώφλι κάθε νέας χρονιάς. Η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη παρουσιάζει ένα εορταστικό πρόγραμμα που δεν περιορίζεται μόνο στον «βασιλιά» του βαλς Johann Strauss αλλά περιλαμβάνει υπέροχες μελωδίες και βαλς από μια πλειάδα συνθετών. 
"ΒΑΛΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ STRAUSS..." 

Α’ Μέρος
Ch. Gounod: Βαλς από την όπερα Faust 
C.M. von Weber: Invitation to Dance, Έργο 65
D. Shostakovitch: Βαλς Αρ. 2
E. Waldteufel: The Skater's Waltz, Έργο 183    
F. Lehár: Gold and Silver Waltz , Έργο 79       
P.I. Tchaikovsky: Βαλς από τη Λίμνη των Κύκνων  

Β’ Μέρος
P.I. Tchaikovsky: Το Βαλς των λουλουδιών από το μπαλέτο Καρυοθραύστης
J. Strauss ΙΙ: Βαλς Rosen aus dem SüdenΈργο 388 
A. Khachaturian: Masquerade Suite 


Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Χάρης Ηλιάδης :Διεύθυνση Ορχήστρας

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

10€, 5€ (μειωμένο)



ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987 με την αρχική ονομασία "Δημοτική ορχήστρα" και πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία.Η Σ.Ο.Δ.Θ. αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες, με δικές της παραγωγές, με συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, σε διεθνείς διαγωνισμούς μαέστρων, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.   Από τον Ιούλιο του 1993 και για μια πενταετία την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης και στη συνέχεια, μέχρι το 2005, ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Σήμερα υπεύθυνος είναι ο αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης.
Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι Δ.Σγούρος, Γ.Δεμερτζής, Λ.Καβάκος, Μ.Τιρίμος,Γ.Λαζαρίδης, Γ.Βακαρέλης, Σ.Κατσαρής,V.Repin, F.J.Sellheim,L.L.Galati,R.Moog,I.Oistrach,R.Syracuse,V.Trethiakov,K.Kelly,G.Schuller,C.Studer, Kiri Te Kanawa, Vanessa Mei,κ.α..
Συμμετείχε για πολλά χρόνια στην εναρκτήρια συναυλία των "Δημητρίων" -πολιτιστικού θεσμού της πόλης της Θεσσαλονίκης- και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του θεσμού αυτού.
Έχει συμπράξει επίσης με Γ.Νταλάρα, Φ. Πλιάτσικα, Ε. Ρεμπούτσικα, Κ.Μακεδόνα, Γλυκερία,Θ. Μικρούτσικο, Δ. Σαββόπουλο, Καραϊνδρου, Ε.Αρβανιτάκη Μ.Φαραντούρη, Γάκη και Troublmakers.
Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια,Λάρισα, Νάουσα,Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα,Καβάλα, Σέρρες,Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.α.) και στο εξωτερικό, όπως στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο.Κυκλοφόρησε σε δίσκο τις 4 εποχές του Vivaldi, με σολίστ τον Λ.Καβάκο, και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Die Schoepfung του Haydn με μαέστρο το Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας, όπως οι Le nozze di Figaro και Don Giovanni (Mozart), ll Campanelo di notte (Donizetti), The Medium (Menoti), Gianni Schicchi (Puccini), Mόμο (Άλκης Μπαλτάς), ll Trovatore (Verdi),Salome (Stauss), Die Fledermauss (Strauss),Nabuco (Verdi), Traviata (Verdi), Carmen (Bizet), Ο Ορφέας στον Άδη (Offenbach),Η απαγωγή από το Σεράι (Mozart), Turandot (Puccini), καθώς και μπαλέτου όπως "Η ωραία κοιμωμένη" του Thaikovsky,και σημαντικών ορατορίων όπως Τα Κατά Ματθαίων Πάθη (Bach), Missa Solemnis (Beethoven).Το Φεβρουάριο του 2006 μάλιστα παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την όπερα του V.Bellini Οι Πουριτανοί.
Ο διάσημος συνθέτης και καθηγητής του Boston University, Θ.Αντωνίου αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά της Ορχήστρας στην προβολή έργων Ελλήνων συνθετών, της αφιέρωσε την πρώτη του συμφωνία που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2003 σε Α' Παγκόσμια εκτέλεση.Η Σ.Ο.Δ.Θ., η οποία διακρίνεται για την καλλιτεχνική της ποιότητα, στηρίζει καταξιωμένους αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες μουσικούς και συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.




ΧΑΡΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

Διεύθυνση Ορχήστρας
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης “Mozarteum” στο Salzburg της Αυστρίας (τάξη Διεύθυνσης Ορχήστρας των Michael Gielen και Dennis Russell Davies), από όπου αποφοίτησε με το Δίπλωμα Μαέστρου και τον Ακαδημαϊκό Τίτλο “Magister Artium” το 1997.
Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας, όπου τιμήθηκε μετά από ψηφοφορία των μελών της Ορχήστρας με το “Βραβείο Προωθήσεως Νέων Μαέστρων” της Φιλαρμονικής, στο οποίο περιελήφθη μία πρόσκληση για μία συναυλία με την Ορχήστρα.
Από το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο Φεστιβάλ των “Δημητρίων” της Θεσσαλονίκης, την εναρκτήρια συναυλία του οποίου έχει διευθύνει το 2006, το 2007 και το 2010. Ως Φιλοξενούμενος Μαέστρος έχει επίσης συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πάζαρτζικ, της Βράτσα και του Βίντιν (Βουλγαρία), τη Συμφωνική Ορχήστρα του Bacău (Ρουμανία), τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νυρεμβέργης, τη Filharmonia Sudecka – Wałbrzych (Πολωνία), τη Συμφωνική Ορχήστρα του Dnipropetrovsk και την Ορχήστρα της Όπερας του Χάρκοβο (Ουκρανία) και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστ όπως οι Cheryll Studer, Paul Badura - Skoda, Δημήτρης Σγούρος, Κώστας Κoτσιώλης κ.α.
Από τον Ιούνιο του 2001 κατέχει τη θέση του Αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της Ορχήστρας, έχει οργανώσει και εμφανίσεις της σε άλλες πόλεις (Ξάνθη, Σέρρες, Βέροια, Βεργίνα, Φλώρινα, Καστοριά, Βόλο).
Τον Φεβρουάριο του 2007 διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία την οπερέτα του J. Strauss, Die Fledermaus, στο Θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης, παράσταση χωρίς δοκιμή).
Τον Αύγουστο του 2009 βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο της Συμφωνικής Ορχήστρας “Duna” στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2009.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΟΔΘ ΣΤΙΣ 21-3-2018 ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΟΔΘ ΜΕ ΤΟΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ