ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΟΔΘ ΜΕ ΤΟΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ο.Μ.Μ.Θ. - ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • 25 Ιανουαρίου 2017 
    Τετ     21:00  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)

  • ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ


    10€, 5€ (μειωμένο)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στεφανία Χασάπη Βιολί
Χριστόφορος Πετρίδης Βιολί
Μαρία-Έλλη Πετρίδου Βιολοντσέλο
Αντώνης Ασπρίδης Πιάνο
Νικόλαος Ρούσσος Πιάνο
Bruno Semanjaku Κρουστά
Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης ''Μαίρης Κωνσταντινίδου'' 
Χορωδία Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης 
Μαίρη Κωνσταντινίδου Μουσική Διδασκαλία Χορωδιών
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης 
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης Μουσική Διεύθυνση

Ανοιχτή πόρτα στους νέους


Αν θα συνόψιζα σε τρεις λέξεις αυτό που οι νέοι μουσικοί χρειάζονται από εμάς για να αντιληφθούν κάτι από το μαγικό Άρωμα της Μουσικής, οι λέξεις αυτές θα ήταν: Έμπνευση, Μέθοδος, Κίνητρα.

Υπάρχουν πολλές ακόμη λέξεις και έννοιες που θα μπορούσαν να αναφερθούν, καλούνται όμως να τις εντοπίσουν μόνοι τους, έτσι ώστε να γίνει δημιουργικό το δικό τους παιχνίδι ανακάλυψης του θησαυρού.

Αυτή η έμπνευση, η μέθοδος και η δημιουργία κινήτρων είναι ο στόχος μας στο Κ.Ω.Θ. και η συγκεκριμένη συναυλία είναι ένας τρόπος πραγμάτωσης αυτού του στόχου.

Ευχαριστώ τους καθηγητές, τους καλλιτέχνες και όλους τους συντελεστές που σταθερά συνδράμουν για την υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης, καταθέτοντας, ο καθένας με τον τρόπο του, ένα κομμάτι της γνώσης του στη συνταγή του Aρώματος της Μουσικής.
Ευχαριστώ επίσης θερμά την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την πόρτα που κρατούν ανοιχτή προς τους νέους μουσικούς του Κ.Ω.Θ., για έκτη συνεχή χρονιά.
Λόλα Τότσιου
Διευθύντρια Κ.Ω.Θ.


Στεφανία Χασάπη  

Βιολί  



Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 10 Ιουνίου 2000. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο βιολί σε ηλικία 7 ετών στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς, στην τάξη του Αχιλλέα Καπλανίδη. Το 2015 εισήχθη στη σχολή βιολιού του Κ.Ω.Θ. με καθηγητή τον κ. Γιαβρούμη και το 2016, παράλληλα, στη σχολή Αρμονίας με καθηγητή τον κ. Σιέμπη.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια βιολιού με τους Γιάννη Κορμπέτη, Βohuslav Matousek κ.α. 

Είναι μέλος της χορωδίας Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου (Μουσική διδασκαλία Μ.Ε. Μελιγκοπούλου) με την οποία έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ χορωδιών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Από το 2016 είναι μέλος της MOYSA - Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσαλονίκης και από το 2015 μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με την οποία εμφανίστηκε, ως σολίστ, στη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Κ.Ω.Θ. στην Καθολική Εκκλησία.






Χριστόφορος Πετρίδης βιολί       


  


Γεννήθηκε στις 6 Απριλίου 2004 στη Θεσσαλονίκη. Τον Αύγουστο του 2010, σε ηλικία 6 ετών, εισήχθη στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην τάξη Στέφανου Σιμονίδη, όπου φοίτησε μία χρονιά.
Μέσα στα επόμενα χρόνια απέσπασε πολυάριθμα βραβεία και μετάλλια, σε διαγωνισμούς σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων το 1ο Βραβείο και «Υποτροφία Bachauer Junior 2011», το 1ο Bραβείο – Χρυσό Μετάλλιο στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Μαρία Χαιρογιώργου – Σιγάρα» (Απρίλιος 2012, Αθήνα), σε ηλικία 8 ετών, το 1ο Βραβείο - Χρυσό Μετάλλιο στον 36ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «ΦΙΛΩΝΑΣ» (13 Απριλίου 2013, Αθήνα), το 1ο Βραβείο στις ακροάσεις του Διαγωνισμού «Βραβεία KYKLOS ENSEMBLE 2015» για νέους σολίστ (Ιανουάριος 2015, Θεσσαλονίκη).
Τον Οκτώβριο του 2015 εισήχθη εκ νέου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην τάξη του κ. Γεωργίου Πετρόπουλου, όπου φοιτά και σήμερα. Στις 21-22 Μαρτίου 2015 έλαβε μέρος στην Προκήρυξη Ακροάσεων για Νέους Μουσικούς Ορχήστρας και από τότε είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μ.Μ.Θ. (ΜΟΥSA).
Απέσπασε ακόμη δύο ειδικά βραβεία, το Ειδικό Βραβείο στη μνήμη της Θέκλας Μαρινίδη, (9-10 Μαΐου 2014, Αθήνα), 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής «Μαρίας Χαιρογιώργου –Σιγάρα» και το Ειδικό Βραβείο στη μνήμη του Γιώργου Χατζηνίκου (23 Απριλίου 2016, Αθήνα), 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής «Μαρίας Χαιρογιώργου–Σιγάρα».




Μαρία-Έλλη Πετρίδου βιολοντσέλο
    

Γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2005 στη Θεσσαλονίκη.
Το 2010 ξεκίνησε μαθήματα τσέλου με την κ. Λίζα Ριζοπούλου. Τον Μάιο του 2011 κέρδισε Α΄ ΕΠΑΙΝΟ στον «35ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό ΦΙΛΩΝΑΣ» (Αθήνα). Το Σεπτέμβριο του 2011 έχει καθηγητή τον κ. Ιωάννη Στέφο, μέλος της Κ.Ο.Θ., όπου και συμμετέχει στους παρακάτω διαγωνισμούς: Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ – Χρυσό Μετάλλιο: Αθήνα Απρίλιος 2012 και Μάιος 2014 αντίστοιχα, στον «4ο και 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου –Σιγάρα », Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ στον «36ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φίλωνας», Αθήνα, 13 Απριλίου 2013, Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ “KYKLOSOMMΘ 2015 “για νέους σολίστ, Ιανουάριος Θεσ/νίκη. Eίναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μ.Μ.Θ.-MOΥSA. Τον Ιούνιο του 2015 έπαιξε solo το Preludio Suite του J.S. Bach, προλογίζοντας στο μουσικό σχήμα Kyklos Ensemble στo Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Στις 29 Οκτωβρίου 2015 έλαβε μέρος στις Εισαγωγικές Εξετάσεις του Κ.Ω.Θ. και φοιτά στην τάξη του κ. Γκουνταρούλη. Στις 23 Απριλίου 2016 κέρδισε Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ στον « 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου –Σιγάρα» και τιμήθηκε με ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ. Tον Μάιο 2016 κέρδισε Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ στον «Διαγωνισμό Περιφέρειας BACHAUER – JUNIOR».
Σήμερα είναι μαθήτρια της ΣΤ ΄τάξης και φοιτά με υποτροφία στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.

Αντώνης Ασπρίδης  

Πιάνο     

Ο Αντώνης Ασπρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου το 2010 και συνέχισε στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος με καθηγητή τον Παύλο Δημητριάδη. Το 2013 απέσπασε στον Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Ταλέντα - Βραβεία ΦΙΛΩΝΑ το Γ΄ βραβείο στην Β’ κατηγορία, ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου που διοργάνωσε το Ωδείο Βορείου Ελλάδος και έλαβε στην Β΄ κατηγορία το Α΄ βραβείο, μαζί με διετή υποτροφία σπουδών. Το 2014 συμμετείχε στον 5ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα και έλαβε το Α΄ βραβείο στην Β΄ κατηγορία και τον Απρίλη του 2015 συμμετείχε στον 23ο International Competition for Instrumentalists and Composers ο οποίος διεξήχθη στην Σόφια και απέσπασε το Β΄ βραβείο. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια, ενώ παράλληλα έχει λάβει μέρος ως ενεργός σπουδαστής στον κύκλο μαθημάτων του τμήματος πιάνου της θερινής ακαδημίας Unlimited Music and Arts. Τον Ιούνιο του 2016 απέκτησε το πτυχίο αρμονίας με βαθμό Άριστα και το πτυχίο πιάνου από το Ω.Β.Ε με Άριστα παμψηφεί και βραβείο εξαιρετικής απόδοσης και ερμηνείας. Ακόμα έχει εμφανιστεί ως σολίστ στο Παρίσι σε ρεσιτάλ πιάνου του συλλόγου «Philomuses». Από τον Οκτώβρη φοιτά στο Κ.Ω.Θ. στην τάξη διπλώματος του κ.Δημητριάδη και αντίστιξης του κ.Τσούγκρα.

Νικόλαος Ρούσσος  
Πιάνο     

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1995. Άρχισε να κάνει μαθήματα πιάνου με τη μητέρα του. Εισήχθη στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης το 2007 στην τάξη της καθηγήτριας Βικτωρίας Βικτωράτου. Ενεργός μαθητής, συμμετείχε σε όλες τις συναυλίες εντός και εκτός ωδείου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια της μπαρόκ μουσικής με τον Δήμο Γκουνταρούλη και τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο όπως επίσης και σεμινάριo πιάνου με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τον Alexander Korsantia. Είναι σπουδαστής στη Γ’ ανώτερα και προετοιμάζει το πρόγραμμα του διπλώματός του. Μεγάλη του αγάπη είναι η μουσική jazz, ο αυτοσχεδιασμός και τα κρουστά.




Bruno Semanjaku  

Κρουστά   

Ο Bruno Semanjaku άρχισε τη μουσική του πορεία το 2005, ξεκινώντας μαθήματα Drums στο Πυθαγόρειο Ωδείο. Είναι Πτυχιούχος Αρμονίας. Πλέον είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Κλασικών Κρουστών στο Κ.Ω.Θ. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια κλασικών κρουστών και drums. Από την αρχή της μουσικής του δραστηριότητας έχει παίξει σε πολλά σχήματα της πόλης, κάνοντας πολλές live εμφανίσεις. Από το 2015 είναι μέλος των Fabulous and the pretty bass. Συμμετέχει ως κρουστός στις ορχήστρες του Κ.Ω.Θ. Έχει υπάρξει σολίστας με τη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Επίσης έχει ηχογραφήσει για σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες. Από το 2014 διδάσκει στο Πυθαγόρειο Ωδείο, όπου είναι εισηγητής της σχολής Rockschool.


Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης ''Μαίρης Κωνσταντινίδου'' 

Η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης “Μαίρης Κωνσταντινίδου’” είναι συνέχεια της “Χορωδίας Θεσσαλονίκης” η οποία ιδρύθηκε το 1987 και αποτελείται από σπουδαστές και αποφοίτους Ανώτερων και Ανώτατων Μουσικών Σχολών. Στο ευρύτατο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται έργα της αναγέννησης, της κλασικής και της ρομαντικής περιόδου, ορατόρια, όπερες, musicals, έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων συνθετών καθώς και α' εκτελέσεις έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει εμφανιστεί σε Ισπανία, Φινλανδία, Αλβανία, Ρωσία, Ουαλία, Κωνσταντινούπολη, Αρχαία Έφεσο, Βιέννη, Βουδαπέστη, Πράγα, Λονδίνο, Ρώμη, και έχει τιμηθεί με Χρυσά, Αργυρά και Χάλκινα Μετάλλια στους Διεθνείς Διαγωνισμούς Αθηνών, Λανγκόλεν και Ρώμης.
Συμμετείχε επανειλημμένα στα «Δημήτρια», σε πολλές παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης από το 2001 (όπερα, ορατόρια και μεγάλα χορωδιακά έργα), καθώς και στις επίσημες εκδηλώσεις του “Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας - Θεσσαλονίκη '97”. Πήρε επίσης μέρος στην “Πολιτιστική Πρωτεύουσα - Πράγα 2000” με έργα Τσέχων συνθετών, παρουσία του συνθέτη Petr Eben, και στον “Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας - Πάτρα 2006”.
Από το 1993 συμπράττει με τις: Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου και τις Συμφωνικές Ορχήστρες Πράγας, Σόφιας, Κέμνιτς, Βεστφαλίας, Ρουμανίας, Ουαλίας και Άγκυρας και έχει συνεργαστεί με Έλληνες και ξένους μαέστρους,
Τη Χορωδία από την ίδρυσή της διευθύνει η Μαίρη Κωνσταντινίδου.

Χορωδία Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Η Χορωδία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Διευθυντές της υπήρξαν οι Αλέξανδρος ΚαζαντζήςΓεώργιος Βακαλόπουλος, Επαμεινώνδας Φλώρος, Τάσος Παππάς, Θεόδωρος Μιμίκος, Άλκης Μπαλτάς, Τρισεύγενη Καλοκύρη, Αγγελική Κρίσιλα, ενώ από τον Νοέμβριο του 2008 τη διεύθυνσή της ανέλαβε η Μαίρη Κωνσταντινίδου.
Η Χορωδία καλύπτει ένα αρκετά ευρύ ρεπερτόριο που ξεκινά από τις αρχές της πολυφωνίας και φτάνει ως τις μέρες μας, περιλαμβάνοντας έργα των Edgar Arens, Adriano Banchieri, Johannes Brahms, Giacomo Carissimi, Hugo Distler, Giorgio Federico Ghedini, Charles Gounod, Leoš Janáček, Josquin des Prés, Zoltán Kodály, Jean-Baptiste Lully, Luca Marenzio, Claudio Monteverdi, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Antonio Vivaldi, Δημήτρη Θέμελη, Μανώλη Καλομοίρη, Κώστα Νικήτα, Κώστα Σιέμπη, Γιάννη Χρήστου κ. α.
Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 70 συναυλίες στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και ηχογραφήσεις για την ΕΡΤ. Έλαβε πρόσκληση από την Ebensberger Oratorienchor για να παρουσιάσει στη Γερμανία το ορατόριο του G.F. Händel Der Messias, καθώς και έργα ελληνικής χορωδιακής μουσικής. Τον Μάρτιο του 2006 συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Canto General του Μίκη Θεοδωράκη.
Η Χορωδία συνεχίζει να συμμετέχει σε παραγωγές πολιτιστικών φορέων της πόλης, προβάλλοντας το έργο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Μαίρη Κωνσταντινίδου  

Διεύθυνση Χορωδίας  

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος τού Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές της στο Εξωτερικό (Αγγλία, Πράγα, Βουδαπέστη). ΄Εχει συνεργαστεί σε ΄Οπερες καί Ορατόρια μέ τό ΜΜΘ, το ΜΜΑ , τη Λυρική Σκηνή, με όλες τις Ελληνικές Ορχήστρες και με Ορχήστρες του Εξωτερικού. Επί σειρά ετών ήταν υπεύθυνη για  τις Χορωδίες Αποφοίτων Ανατόλια, Θερμαϊκού και Μουσικού Κολλεγίου.
Από τό 2009 είναι καθηγήτρια τού ΚΩΘ. Διευθύνει τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της με την οποία έχει κερδίσει Χρυσά, Αργυρά και Χάλκινα Μετάλλια.

Βλαδίμηρος Συμεωνίδης 

Διεύθυνση Ορχήστρας 

Γεννήθηκε το 1972 στην Κατερίνη. Μετά από τις βασικές μουσικές σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο της γενέτειράς του κοντά στον Γιάννη Αδαμίδη, φοίτησε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (του οποίου είναι Πτυχιούχος) και παράλληλα στην τάξη Ανώτερων Θεωρητικών του Χρήστου Σαμαρά. Από το 1993 έως το 1998 συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης από όπου αποφοίτησε με Δίπλωμα Διεύθυνσης Ορχήστρας (τάξη του Uroš Lajovic) και Δίπλωμα Σύνθεσης (τάξη του Erich Urbanner), αποκτώντας τον ακαδημαϊκό τίτλο “Magister Artium“.
Από το 2006 έως το 2011 διετέλεσε Διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ.
Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες και μουσικά σύνολα στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ορχήστρα της Αυστριακής Ραδιοφωνίας - RSO Wien, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Ορχήστρα Πατρών, “Sinfonietta Belgrad”, Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Wiener Sängerknaben, τα Σύνολα Σύγχρονης Μουσικής “Klangforum Wien”, “die reihe” και “dissonArt ensemble” κ.α.).
Διηύθυνε παραγωγές όπερας και μπαλέτου στην Εθνική Λυρική Σκηνή και ηχογράφησε για την Ελληνική και την Αυστριακή Ραδιοφωνία, καθώς για την διεθνή δισκογραφική εταιρία “Naxos”.
Δίδαξε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ από το 2001 διδάσκει διεύθυνση ορχήστρας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Τον Μάρτιο του 2012 ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη την Ορχήστρα Δωματίου contra tempo.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΟΔΘ ΣΤΙΣ 21-3-2018 ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ