Η ΣΟΔΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ GALA ΟΠΕΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΑ




28 Σεπτεμβρίου 2016

Τετ     21:00  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)



Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μαθητικό - φοιτητικό - κάτοχοι 

κάρτας ανεργίας)





Η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα συμπράττει με την Σ.Ο.Δ.Θ.,

 σε μία μοναδική βραδιά αφιερωμένη στην οπερατκή τέχνη.

Τη μουσική διεύθυνση, αναλαμβάνει ο Καλλιτεχνικός

Διευθυντής της όπερας της Σόφιας, Grigor Palikarov.

Θεοδώρα Μπάκα Μέτζο Σοπράνο

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

 

Grigor Palikarov Διεύθυνση Ορχήστρας




Θεοδώρα Μπάκα

Μέτζο Σοπράνο

Η Θεοδώρα Μπάκα γεννήθηκε στη Λάρισα. Μελέτησε αρχικά τραγούδι με την Κίτσα Δαμασιώτη στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές της αποφοιτώντας από το τμήμα  Όπερας της Ανώτατης Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου του Ανόβερου (Γερμανία).
Διακρίθηκε επίσης στον πανελλήνιο διαγωνισμό τραγουδιού που διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη η καλλιτεχνική εταιρεία ΤΕΧΝΗ (2000), καθώς και στον διαγωνισμό της εταιρείας Χέντελ στο Γκέτινγκεν της Γερμανίας (2001).
Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, τους Οργανισμούς Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το θέατρο Sao Carlos της Λισαβώνας, το θέατρο Arriaga στο Μπιλμπάο, τα κρατικά θέατρα Φεράρας, Μόντενα, Πιατσέντσα, Βισπάντεν, Βρέμης, Μπίλεφελντ, το Theater an der Wien, το θέατρο του Champs-Élysées στο Παρίσι, την όπερα του Περμ (Ρωσία) ερμηνεύοντας ρόλους κυρίως από το λυρικό ρεπερτόριο της εποχής του μπαρόκ όπως: Σέστο (Ιούλιος Καίσαρας-Χέντελ), Άλκηστος (Αριάδνη στην Κρήτη-Χέντελ), Ραμίρο (Μοντεζούμα-Βιβάλντι), Ποππαία (Η στέψη της Ποππαίας-Μοντεβέρντι), Σαπφώ (Οι Γιορτές της Ήβης- Ραμώ), Αριστέο (Ορφέας-Ρόσσι), καθώς και του Μότσαρτ όπως: Κερουμπίνο (Οι γάμοι του Φίγκαρο) και Ντεσπίνα (Έτσι κάνουν όλες). Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2016 θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Λένα στην πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της όπερας του Κορνήλιου Σελαμσή Λεόντιος και Λένα.
Έχει  εμφανιστεί σε διεθνείς μουσικές διοργανώσεις όπως:  Φεστιβάλ Αθηνών, ΔΗΜΗΤΡΙΑ, Händelfestspiele (Γερμανία), “Bayreuth Barock”, “Boston Early Music Festival”, “STYRIARTE”, “Musica e poesia di San Maurizio” (Μιλάνο) κ.α. τραγουδώντας Παλαιά μουσική, Lied, Ορατόριο, έργα σύγχρονων δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και παραδοσιακά τραγούδια.
Έχει συμπράξει με: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Ορχήστρα  Πατρών, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βρέμης, Il Complesso Barocco (Alan Curtis), MusicAeterna (Θόδωρος Κουρεντζής) και με μικρότερα μουσικά σύνολα όπως: Latinitas Nostra (Μάρκελλος Χρυσικόπουλος), Ex Silentio (Δημ. Κούντουρας), Atalante (Erin Headley).
Εξίσου δραστήρια στον χώρο της ελληνικής μουσικής έχει συνεργαστεί με πολλούς σύγχρονους έλληνες συνθέτες (Αλ. Μπαλτά, Γ.Ζερβό, Γ.Κουρουπό, Σ.Γυφτάκη, Π.Κούκο, Έφη Μαρκουλάκη, Μ.Γρηγορίου, Γ. Κουμεντάκη, Τ. Ρωσόπουλο, Ηλ.Ανδριόπουλο, Κ. Βήτα κ.α.). Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του τρίο σχήματος ΕΡΑΤΩ.
Απέσπασε  εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή τύπο για την συμμετοχή της στην  ηχογράφηση της όπερας του G.F.Händel Η Αριάδνη στην Κρήτη (MDG) υπό τον Γιώργο Πέτρου. Συμμετείχε επίσης στην ηχογράφηση των έργων: Tolomeo e Alessandro του D. Scarlatti (ARCHIV)  και Giove in Argo- Händel (VIRGIN Classics) υπό την διεύθυνση του Alan Curtis, Orfeo του Β.Κατσούλη,  Προσοχή, ο πρίγκηπας λερώνει! του Ν. Κυπουργού. Έχει επίσης ηχογραφήσει έργα συνθετών του Μεσαίωνα με το ελληνικό σύνολο Παλαιάς μουσικής Ex Silentio. Το CD με θρήνους συνθετών της Ρώμης του 17ου αι. το οποίο ηχογράφησε με το βρετανικό σύνολο Atalante απέσπασε την διάκριση Diapason d’ or (Decembre 2014).  Έχει επίσης ηχογραφήσει “Το ημερολόγιο μιας γυναίκας” με τους Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω.


Grigor Palikarov

Διεύθυνση Ορχήστρας

Ο Grigor Palikarov γεννήθηκε στο Plovdiv της Βουλγαρίας το 1971. Αποφοίτησε από την Εθνική Ακαδημία Μουσικής της Σόφιας με Master Μουσικής στη Διεύθυνση Ορχήστρας, τη Σύνθεση, τη Διεύθυνση Χορωδίας και το Πιάνο και συνέχισε σπουδές Σύνθεσης στο πλαίσιο δύο Θερινών Ακαδημιών στη Βιέννη με τον Καθηγητή Erich Urbanner.
Κατά τη διάρκεια της σαιζόν 1998-1999 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στη σκηνή της Εθνικής Όπερας και Μπαλέτου της Σόφιας. Από τον Ιανουάριο του 2001 εργάζεται ως Διευθυντής Ορχήστρας πλήρους απασχόλησης στον οργανισμό αυτό, ερμηνεύοντας ένα ιδιαίτερα ποικίλο ρεπερτόριο με διάσημους Βούλγαρους τραγουδιστές όπως οι Ghena Dimitrova, Anna Tomowa-Sintow, Krassimira Stoyanova, Alexandrina Milcheva, Nadia Krasteva, Boiko Zvetanov, Nicola Ghiuzelev κ.α.
Από την αρχή της σαιζόν 2005/06 ανέλαβε επίσης τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και Διευθυντή Ορχήστρας της Συμφωνικής του Pazardzhik, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2008 είναι, παράλληλα, Κύριος Διευθυντής Ορχήστρας της Classic FM M-Tel Orchestra της Σόφιας.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με διάσημους σολίστ όπως τα μέλη της Φιλαρμονικής της Βιέννης Albena Danailova (α' βιολί), Wolfgang Schulz, Franz Bartolomey, Dieter Flury και Robert Nagy, καθώς επίσης και με τους Svetlin Roussev (α' βιολί της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Γαλλίας), Glenn Dicterow (πρώην α' βιολί της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης) κ.α.
Σήμερα είναι συχνά Προσκεκλημένος Διευθυντής Ορχήστρας πολλών ορχηστρών, λυρικών θεάτρων και εθνικών και διεθνών μουσικών φεστιβάλ στη Βουλγαρία και το εξωτερικό (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, πΓΔΜ, Ελλάδα, Σλοβενία, Ελβετία, Ταϊβάν, Ρωσία, Η.Π.Α., Νότια Κορέα κ.α.). Πραγματοποιεί επίσης τακτικές ηχογραφήσεις ως Προσκεκλημένος Διευθυντής Ορχήστρας της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βουλγαρίας, οι οποίες προτείνονται σε CD και DVD διαφόρων δισκογραφικών εταιρειών.
Παράλληλα με τις δραστηριότητές του ως Μαέστρου, ο Grigor Palikarov εργάζεται και ως συνθέτης και σολίστ πιάνου με διάφορες ορχήστρες της Βουλγαρίας, έχοντας αποσπάσει βραβεία σε πολλούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και σύνθεσης. Ορισμένα από τα έργα του έχουν ερμηνευθεί σε μουσικά φεστιβάλ και ηχογραφήθηκαν στην Εθνική Ραδιοφωνία της Σόφιας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΟΔΘ ΣΤΙΣ 21-3-2018 ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΟΔΘ ΜΕ ΤΟΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ