ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ - ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ: ΜΙΚΡΗ ΣΟΥΙΤΑ Ο.Μ.Μ.Θ. -Η ΣΟΔΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ- ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Η Κική Δημουλά διαβάζει ...

 Ο Γιώργος Καζαντζής συνθέτει...



22 Απριλίου 2015

Τετ     21:00  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)


Τιμές εισιτηρίων: 12€, 8€ (μαθητικά - φοιτητικά - κάτοχοι κάρτας ανεργίας)


Μέρος Α'
1. Ανοιξιάτικη Ρομάντζα (η Κική Δημουλά διαβάζει τα ποιήματά της ΠέρασαΤο Κοριτσάκι με τα Σπίρτα)
2. Ναντίν (η Κική Δημουλά διαβάζει τα ποιήματά της Μαύρη ΓραβάταΧαίρε Ποτέ)
3. Παιδικές Αναμνήσεις (η Κική Δημουλά διαβάζει τα ποιήματά της Άφησα να μην ΞέρωΕλάνθανεΣημείο Αναγνωρίσεως)
4. Faux Bijoux (η Κική Δημουλά διαβάζει το ποίημά της Αληθινή Απάντηση)
5. Συμφωνία (η Κική Δημουλά διαβάζει τα ποιήματά της Το ΠλησιέστεροΤο Τελευταίο Σώμα μου)
6. Το Βαλς της Σιωπής (η Κική Δημουλά διαβάζει τα ποιήματά της Σας Άφησα ΜήνυμαΗ Περιφραστική Πέτρα)
7. Μικρή Σουίτα (η Κική Δημουλά διαβάζει τα ποιήματά της Η Λιποταξία της ΧιονάτηςΚονιάκ Μηδέν ΑστέρωνΠανσέληνοςΤα Πάθη της Βροχής)
 
Μέρος Β'
1. Σορόκος (οργανικό)
2. Το Βαλς της Ουτοπίας (οργανικό)
3. ...as Ballad (οργανικό)
4. Στο Ελαφονήσι (οργανικό)
5. Ήταν μια Στιγμή (τραγούδι: Κώστας Πρατσινάκης)
6. Χειμωνανθός (τραγούδι: Κώστας Πρατσινάκης)
7. Σεντόνια Δίχτυα (τραγούδι: Δημήτρης Ζερβουδάκης)
8. Κατάρτι κι Ατμός (τραγούδι: Δημήτρης Ζερβουδάκης)
9. Το Πέταγμά σου (τραγούδι: Δημήτρης Ζερβουδάκης)
10. Του Έρωτα και τ' Ουρανού (τραγούδι: Λιζέτα Καλημέρη)
11. Σαν Καταιγίδα (τραγούδι: Λιζέτα Καλημέρη)
12. Το Μυστικό (τραγούδι: Λιζέτα Καλημέρη)
13. Μέλισσες (τραγούδι: Λιζέτα Καλημέρη)
14. Ήτανε Αέρας (τραγούδι: Λιζέτα Καλημέρη)
15. Ανοιξιάτικη Ρομάντζα (η Κική Δημουλά διαβάζει τα ποιήματά της ΠέρασαΤο Κοριτσάκι με τα Σπίρτα)
Μια συναυλία εφ' όλης της ύλης δίνει ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής με την ευκαιρία της παρουσίασης του νέου του διπλού CD με τίτλο Μικρή Σουίτα - Η Κική Δημουλά Διαβάζει... Ο Γιώργος Καζαντζής Συνθέτει, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 22 Απριλίου του 2015 με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στο πρώτο μέρος θα ακουστούν τα κομμάτια του CD με παράλληλη ανάγνωση από την Κική Δημουλά ποιημάτων της, από τις ποιητικές συλλογές Το Λίγο του ΚόσμουΧαίρε ΠοτέΜεταφερθήκαμε ΠαραπλεύρωςΤο Τελευταίο Σώμα μουΉχος ΑπομακρύνσεωνΧλόη Θερμοκηπίου.
Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν γνωστές οργανικές συνθέσεις από τις διεθνείς συμμετοχές του συνθέτη, καθώς και αγαπημένα τραγούδια του από τις υπέροχες φωνές των Λιζέτας Καλημέρη, Δημήτρη Ζερβουδάκη και Κώστα Πρατσινάκη.
Η συναυλία δίνεται προς τιμήν της ποιήτριας Κικής Δημουλά.

Λιζέτα Καλημέρη Τραγούδι
Δημήτρης Ζερβουδάκης Τραγούδι
Κώστας Πρατσινάκης Τραγούδι
Γιώργος Καζαντζής Πιάνο
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης 
Κωνσταντίνος - Ρωμανός Παπάζογλου Μουσική Διεύθυνση


Κική Δημουλά

Γεννημένη το 1931 στην Αθήνα, όπου και κατοικεί, η Κική Δημουλά είναι Ελληνίδα ποιήτρια και, από το 2002, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Έδρα της Ποίησης (η τρίτη γυναίκα στην ιστορία της Ακαδημίας). Είναι επίσης Πρόεδρος του “Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη”. Το πατρικό της όνομα είναι Βασιλική Ράδου. Το 1952 παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1956) και την Έλση (1957). Από το 1949 έως και το 1973 εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Θέματα που κυριαρχούν στα ποιήματά της είναι η απουσία, η φθορά, η απώλεια, η μοναξιά και ο χρόνος. Χαρακτηριστικά της ποίησής της είναι η προσωποποίηση αφηρημένων εννοιών, η ασυνήθιστη χρήση κοινών λέξεων και η πικρή φιλοπαίγμων διάθεση. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα πολωνικά, τα βουλγαρικά, τα γερμανικά και τα σουηδικά.

Έχει διακριθεί με τον “Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής” από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο (2001). Έχει λάβει Εύφημη Μνεία από την “Ομάδα των Δώδεκα” για την ποιητική της συλλογή Επί τα Ίχνη (1963), 2ο Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή τηςΤο Λίγο του Κόσμου (1972), 1ο Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική της συλλογή Χαίρε Ποτέ (1989), Βραβείο από το “Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη” της Ακαδημίας Αθηνών για την ποιητική της συλλογή Η Εφηβεία της Λήθης (1997), “Αριστείο των Γραμμάτων” της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της (2001), Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (Prix Européen de Littérature) για το σύνολο του έργου της (2009) και Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της (2010).

Η εργογραφία της απαριθμεί τις ποιητικές συλλογές: Ποιήματα, 1952, Έρεβος, 1956 (Εκδ. Στιγμή 1990), Ερήμην (Εκδ. Δίφρος 1958, Εκδ. Στιγμή 1990), Επί τα Ίχνη (Εκδ. Φέξης 1963, Εκδ. Στιγμή 1989), Το Λίγο του Κόσμου, 1971 (Εκδ. Νεφέλη 1983, Εκδ. Στιγμή 1990),Το Τελευταίο Σώμα μου (Εκδ. Κείμενα 1981, Εκδ. Στιγμή 1989), Χαίρε Ποτέ (Εκδ. Στιγμή 1988), Η Εφηβεία της Λήθης (Εκδ. Στιγμή 1994),Ποιήματα (Εκδ. Ίκαρος 1998 - συγκεντρωτική έκδοση: περιλαμβάνονται όλες οι προηγούμενες συλλογές εκτός από τα Ποιήματα), Ενός Λεπτού Μαζί (Εκδ. Ίκαρος 1998), Ήχος Απομακρύνσεων (Εκδ. Ίκαρος 2001), Χλόη Θερμοκηπίου (Εκδ. Ίκαρος 2005), Συνάντηση, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Κική Δημουλά (Εκδ. Ίκαρος 2007 - ανθολογία με εβδομήντα τρία ζωγραφικά έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη),Μεταφερθήκαμε Παραπλεύρως (Εκδ. Ίκαρος 2007), Τα Εύρετρα (Εκδ. Ίκαρος 2010), The Brazen Plagiarist (ανθολογία μεταφρασμένων ποιημάτων, Yale University Press 2012), Δημόσιος Καιρός (Εκδ. Ίκαρος 2014), Ο Φιλοπαίγμων Μύθος (Εκδ. Ίκαρος 2004 - η ομιλία που εκφώνησε η Κική Δημουλά στην Ακαδημία Αθηνών κατά την Τελετή Υποδοχή της), Εκτός Σχεδίου (Εκδ. Ίκαρος 2005 - επιλογή πεζών κειμένων), Έρανος Σκέψεων (Εκδ. Ίκαρος 2000 - η ομιλία της Κικής Δημουλά στην Αρχαιολογική Εταιρεία στις 26 Ιανουαρίου του 2009) και το DVD με τίτλο Συναντήσεις με την Κική Δημουλά (Εκδ. Ίκαρος 2010).


Γιώργος Καζαντζής

Σύνθεση

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζει να μένει και να εργάζεται. Έχει σπουδάσει Θεωρητικά της Μουσικής (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα, Οργανολογία και Ενορχήστρωση) δίπλα στον αείμνηστο Μαέστρο και συνθέτη Θεόδωρο Μιμίκο.
Η δημιουργική του ανησυχία εκφράστηκε αρχικά με τραγούδια, ενώ αργότερα προχώρησε και στη σύνθεση ορχηστρικών κομματιών για μικρά και μεγάλα ορχηστρικά σύνολα. Έχει γράψει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και για ντοκιμαντέρ.
Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τους τίτλους: ...Ήταν μια Στιγμή (τραγούδι: Κώστας Πρατσινάκης, 1986), Ταξίδια με τον Ίδιο Χάρτη (τραγούδι: Κώστας Πρατσινάκης, 1989), Εποχές (οργανική μουσική, 1993), Πνοή του Ανέμου (τραγούδι: Λιζέτα Καλημέρη, Δημήτρης Ζερβουδάκης, 1994), Του Ταξιδιού τα Κίβδηλα (τραγούδι: Μιχάλης Παπαζήσης, Λιζέτα Καλημέρη, 1996), Σορόκος (εννέα οργανικά κομμάτια, 1998), Μπάρκο Ψυχής (τραγούδι: Ανδρέας Καρακότας, Δήμητρα Γαλάνη, 1999),Serra (οργανικός δίσκος, συμμετέχουν οι Μαρία Θωίδου και Dilek Koç, 2001),Ευριπίδη Ιφιγένεια η εν Ταύροις (μουσική από το ομώνυμο μουσικοθεατρικό δρώμενο, 2003), …Του Έρωτα και τ' Ουρανού (ερμηνεύουν: Δημήτρης Ζερβουδάκης, Παντελής Θαλασσινός, Παντελής Θεοχαρίδης, Λιζέτα Καλημέρη, Dilek Koç, Βασίλης Λέκκας, Κώστας Μακεδόνας, Ορφέας Περίδης και Ελένη Τσαλιγοπούλου, 2004), Faux Bijoux(έντεκα οργανικές συνθέσεις και ένα τραγούδι σε στίχους Ηλία Κατσούλη που ερμηνεύει ο Βασίλης Λέκκας, 2006), Ίσαλος Γραμμή(τραγουδούν: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Χρήστος Θηβαίος, Μελίνα Κανά, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Λιζέτα Καλημέρη, Σταύρος Σιόλας, Κώστας Θωμαΐδης, Μιχάλης Παπαζήσης, Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιώργος Μπαγιώκης, 2008), Τα Παιδιά της Άλλης Όχθης (τραγουδούν: Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιώργος Μπαγιώκης, 2011), Μικρή Σουίτα(διπλός οργανικός δίσκος πάνω σε ποίηση και ανάγνωση της ποιήτριας Κικής Δημουλά, 2014).
Με τις συνθέσεις του Σορόκος (Sorokos) και Ανάπαιστος (Anapaest) συμμετέχει σε δύο συλλογές της διεθνούς σειράς CD “Buddha-Bar”, ενώ με τραγούδια και οργανικές συνθέσεις του έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από εξήντα δίσκους άλλων καλλιτεχνών.
Συμμετοχές - Εμφανίσεις - Συνεργασίες

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΟΔΘ ΣΤΙΣ 21-3-2018 ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΟΔΘ ΜΕ ΤΟΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ